Selasa, 17 Julai 2012

KANAK-KANAK MESTI CUKUP TIDUR…


FAKTA
KANAK-KANAK MESTI CUKUP TIDUR
TIDUR yang cukup dapat merangsang kecerdasan minda kanak-kanak untuk belajar.

22 November 2011 SELASA jam1315
          SATU kajian yang dijalankan oleh Autonomous University of Barcelona(UAB) dan Ramon Llull University di Sepanyol mendapati terdapat kaitan antara tabiat tidur iaitu bilanagn jam tidur dan prestasi akademik kanak-kanak berumur antara 6 dan 7 tahun.
            Pakar mendapati tabiat masuk tidur lewat atau waktu kurang daripada 9 jam boleh menjejaskan kemahiran akademik kanak-kanak.  “Kebanyakan kanak-kanak tidur kurang daripada tempoh yang disarankan untuk perkembangan intelektual mereka dan tabiat ini menghalang perkembangan tersebut”.
            “Ini merupakan kajian pertama dilakukan oleh saintis Sepanyol yang membuktikan kehilangan atau kekurangan waktu tidur dan tabiat kurang baik menjejaskan prestasi akademik kanak-kanak sekolah,” kata Ramon Cladellaas yang merupakan penyelidik di Fakulti Psikologi di UAB.
            Berdasarkan kaji selidik itu, para penyelidik percaya bahawa tidur lebih daripada 9 jam dan rutin malam yang tersusun mempengaruhi prestasi akademik yang lebih baik.  Menurut Cladellas, kekurangan tidur mengganggu prestasi dalam pengetahuan linguistic, tatabahasa dan ejaan.
22 November 2011 SELASA jam1345

Tiada ulasan:

Catat Ulasan