Selasa, 17 Julai 2012

EPAL DAN PEAR HINDARI STROK…


EPAL DAN PEAR HINDARI STROK
Buah Epal dan Pear tergolong dalam golongan buah-buahan berwarna PUTIH.

23 November 2011 RABU jam0000
Ya, sebiji epal atau pear mempu menghindari anda daripada diserang STROK.
            Demikian kesimpilan daripada kajian BELANDA yang disiarkan dalam STROKE : Journal of the American Heart Association.  Penyelidik mendapati seseorang yang makan buah-buahan dan sayur-sayuran dengan daging putih boleh melindungi daripada STROK.
            Jika kajian-kajian sebelum ini mengaitkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran akan merendahkan risiko STROK, penyelidik terkini menguji warna buah-buahan dan sayur-sayuran yang menjauhkan STROK.  Bahagian berwarna buah-buahan dan sayur-sayuran yang boleh dimakan kerana mengandungi fitokimia yang berfaedah seperti karateniod dan flavoniod.
            Buah-buahan dan sayur-sayuran diklasifikasikan kepada empat kumpulan warna iaitu hijau(sayur berdaun, kubis dan salad), oren dan kuning(buah-buahan sitrus), merah dan ungu(sayuran dan buah-buahan) dan putih(55% adalah epal dan pear). Pengambilan 25gram buah-buahan dalam kumpulan warna putih setiap hari mampu menurunkan risiko STROK sebanyak 9%.
            Epal dan Pear tinggi kandungan serat dan flavaniod yang dipanggil kuersetin.  Makanan lain yang tergolong dalam buah-buahan putih ialah pisang, bunga kubis, chicory dan timun.  
22 November 2011 SELASA jam0015

Tiada ulasan:

Catat Ulasan