KEBAIKAN COKLAT GELAP…
COKLAT GELAP bermanfaat untuk
penghidap darah tinggi
22 November 2011 SELASA jam2350
Bagi
mereka yang menghidapi HIPERTENSI,makan COKLAT GELAP sahaja sudah mampu
mengurangkan tekanan darah secara signifikan.
Penyelidik yang menulis dalam jurnal akses terbuka Perubatan BMC menggabungkan hasil 15 kajian berhubung kesan
flavanol(sebatian dalam coklat) menyebabkan pengembangan salur darah ke atas
tekanan darah.
Dr. Karin Ried yang bekerjasama
dengan sebuah kumpulan penyelidik dari UNIVERSITY ADELAIDE, AUSTRALIA
memberitahu, flavanol telah meningkatkan pembentukan endothelium nitric oksida
yang menggalakkan vasodilasi(pengembangan diameter salur darah khususnya
arteri) dan seterusnya boleh menurunkan tekanan darah. Bagaimanapun, keputusan tersebut bercanggah
dengan kesan sebenar memakan coklat.
“Kami telah menemukan penggunaan
ketara boleh mengurangkan tekanan darah walaupunpada kadar sederhana bagi orang
yang mempunyai tekanan darah tinggi tetapi, tidak bagi orang yang mempunyai
tekanan darah normal,” kata RIED.
22 November 2011 SELASA jam2355
Ulasan
Catat Ulasan