EPAL DAN PEAR HINDARI STROK…
Buah Epal dan Pear tergolong
dalam golongan buah-buahan berwarna PUTIH.
23 November 2011 RABU jam0000
Ya, sebiji epal
atau pear mempu menghindari anda daripada diserang STROK.
Demikian kesimpilan daripada kajian
BELANDA yang disiarkan dalam STROKE :
Journal of the American Heart Association.
Penyelidik mendapati seseorang yang makan buah-buahan dan
sayur-sayuran dengan daging putih boleh melindungi daripada STROK.
Jika kajian-kajian sebelum ini
mengaitkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran akan merendahkan risiko
STROK, penyelidik terkini menguji warna buah-buahan dan sayur-sayuran yang
menjauhkan STROK. Bahagian berwarna
buah-buahan dan sayur-sayuran yang boleh dimakan kerana mengandungi fitokimia
yang berfaedah seperti karateniod dan flavoniod.
Buah-buahan dan sayur-sayuran
diklasifikasikan kepada empat kumpulan warna iaitu hijau(sayur berdaun, kubis
dan salad), oren dan kuning(buah-buahan sitrus), merah dan ungu(sayuran dan
buah-buahan) dan putih(55% adalah epal dan pear). Pengambilan 25gram
buah-buahan dalam kumpulan warna putih setiap hari mampu menurunkan risiko
STROK sebanyak 9%.
Epal dan Pear tinggi kandungan serat
dan flavaniod yang dipanggil kuersetin.
Makanan lain yang tergolong dalam buah-buahan putih ialah pisang, bunga
kubis, chicory dan timun.
22 November 2011 SELASA jam0015
Ulasan
Catat Ulasan